Från fotografering till pappersbild i handen

Ordet kamera härstammar från det latinska ordet för ”mörkt rum” (camera obscura). Det förkortades sedan till camera och blev på svenska kamera. Sedan länge kände man till, att ett litet hål i en vägg eller fönsterlucka kastade en upp-och-nedvänd bild av landskapet utanför på den motsatta väggen i ett mörklagt rum.

Långt hopp i historian till digitalkamera.

Den första egentliga digitalkameran som sparade bilder i digital form var Fuji DS-1P år 1988. Den hade ett 16 MB internt minneskort och använde sig av batterier för att hålla informationen i minnet. Kameran tillverkades inte kommersiellt. Den första för allmänheten tillgängliga digitala kameran var Kodak DCS-100 år 1991. Den hade en 1,3-megapixels sensor och kostade 13 000 dollar. Idag kostar digitalkameror väldigt lite, en enkel och lättskött digitalkamera kan man hitta från några hundralappar och uppåt.

Jag har sedan jag fick min första kamera, någon gång under 80-talets fotograferat väldigt mycket. På den tiden fanns inte digitalkameror på det sättet som det finns idag, då var de dyra, mycket dyra och inget som vi vanliga konsumenter köpte.

Filmrullar med negativ har numera försvunnit.

Det var filmrullar som gällde då, oftast fick man en gratis filmrulle när man skickade in en filmrulle för framkallning. På den tiden var det också jättevanligt att man fick dubbla kopior för en billig peng när man skickade in rullen i en fotopåse. Detta innebar att man hade bilder i mängder. Nackdelen var att man inte kunde se bilden innan det var framkallat och därför fick man ofta flera dåliga foton till ingen nytta, det var lite som att kasta pengarna i sjön.

Numera slipper vi allt detta, med digitalkamera kan man titta på sina bilder antingen i kameran eller i datorn och se vilka man vill framkalla, det är superbra och man framkallar endast de bilder man vill ha i papperskopia. Det blir billigare och mycket roligare att fotografera då eftersom man kan ta hur många foton man vill och sedan radera de som inte blivit bra. Inte nog med att man sparar pengar på det sättet det är bra mycket roligare att fotografera.

Om faktainfo